Borta bra men hemma.... igen.

Ja de går ju inte sticka under stolen med att det är skönt att ha kommit hem hur bra resan än har varit eller hur mycket man än önskade att den skulle vara liiite längre. Efter en mer eller mindre mardröms flygresa hem till kalla Sverige och efter 2 dagar i Norrköping hos broder, sitter jag nu åter vid datorn i Norrland och ska försöka sätta igång och skriva uppsats - och det märker ni ju hur bra det går. Innan jag avslutar Bolivia kapitlet för denna gång lovar jag att ladda upp lite bilder samt fylla igen luckan på ca 1,5 vecka. Dessutom kan jag försäkra att detta inte är slutet på bloggandet, nya resplaner har redan börjat ta form, så förhoppningsvis dröjer det inte så länge innan vi ses här igen, på väg mot nya äventyr!

Salar de Uyuni - dag 1

Var grupp bestod av 6 personer, jag Sofie och Christofer, ett irlandskt par (som riktigt trevliga men verkade ha helt fel uppfattning om vad som ar billigt i Bolivia) samt en tysk aldre kvinna som varken hade sa bra engelska eller spanska vilket gjorde att hon blev lite utanfor gruppen. Var chauffor hette Alex och skotte sin del mycket bra, han sa dock inte sa mycket. Oscar var guide var toppen, berattade roliga saker, tog roliga kort pa oss med vara kameror samt hade svar pa alla fragor - battre guide far man leta efter.

Vi lamnade Uyuni runt halv tolv tiden och forsta stoppet gjordes pa en tagbegravning dar det fanns en massa gamla och rostiga tag att titta pa och ta kort pa. Det var kanske inte sa markvardigt men vi knappte nagra foton i alla fall.

Saltfabriken i Colchani blev andra stoppet dar vi fick se hur de gor nar de tillverkar salt. De gar da till sa att de lassar in saltet fran oknen for att sedan lagga ut den i solen pa tork sa att sa mycket som mojligt av vattnet ska "torka bort". Eftersom att det inte ar riktigt tillrackligt lastar man sedan in saltet i ett rum och eldar utanfor sa att de ska bli varmt och annu mer vatten forsvinner. Sista steget innan man paketerar saltet i pasar i olika storlekar ar att kora det genom nagon maskin (jag minns inte riktigt hur de gjorde) och sedan var de klart. Intressant att se och jag kan lova att det inte ar ett lika latt och vilsamt jobb som det later. Vi sag flera man ute pa saltoknen som stod och lassade salt i hogar som antagligen sedan kordes via mindre lastbilar in till den lilla byn.

Innan vi drog vidare fran fabriken fick vi lunch bestaende av lamakott som var valdigt gott kryddad samt quinoa och gronsaker. Mumsigt varre. Efter maten korde vi ut pa sjalvaste saltoknen och det var riktigt maktigt att vara helt omgiven av ett mer eller mindre kritvitt hav, det kanndes nastan som att man befann sig pa is eftersom det knastrade lite under fotterna nar man gick. Dessutom var det vitt sa langt man kunde se at alla hall och kanter nar vi befann oss mitt pa oknen och bergen skymtade bara i fjarran. Enligt guiden ar oknen ca 35cm tjock och 12 106 kvadratkilometer stor. 

Vulkanen Tunupa i flera olika farger samt en grotta dar vi fick se mumier, riktiga sadana (och lite ackliga med verkligt har pa huvudet och nagon enstaka lang nagel) stod nast pa tur. Just innan vi korde av saltoknen for att "klattra" upp mot grottan med jeepen fick vi se nagra rosa flamingos i en liten sjo samt lama och alpackas som betade.

Nastsista stoppet for dagen blev pa Isla Incaguasi eller Isla del Pescado som den ocksa kallas. Det ar en o mitt i saltoknen som ar kand for att ha en massa kaktusar pa sig. Den hogsta kaktusen som funnits pa denna o var 12 meter hog vilket innebar att den ar 12 000 ar gammal men for nagra ar sedan foll den omkull och ons numera hogsta ar istallet 9 meter. For den som vill kan man ga upp pa ons hogsta punkt och darifran har man, enligt var guide, 380 (!) gradef av oknen.

Innan vi stannade upp for lite somn och middag pa kvallens hostal fick vi ocksa se en plats dar man plockar upp block av salt fran oknen, nagra block var dessutm uppbyggda i olika figurer. Dessa block anvands dock mest for att bygga vaggar och annat med. Vi hade ocksa turen att fa se solen ga ner bakom bergen, mysigt varre ;)

Natten spenderades pa ett hostal av salt; bordet, stolarna och sangarna vi sov i var gjorda av saltblock och pa golvet overallt var det lite storre saltkorn eller kanse sandsalt om detta begrepp existerar? Ironiskt nog var maten som serverades till middag lite osalt, man kan ju kanke tycka att salt i forsta hand borde anvandas till matlagning och inte till mobler och golv :P

Uyuni

Runt 7 tiden forra tisdagen satte vi oss pa nattbussen mot Uyuni som skulle ta ca 12 timmar vilket den ocksa, overraskande nog, gjorde (annars raknar man ju som med att bussarna alltid ar sena i denna delen av varlden :P). Det vi dock inte hade raknat med var att det skulle vara isande kallt pa bussen men som tur var fanns det en filt pa varje sate som man kunde anvanda (sa behovde man bara frysa liiite grann). Jag fick dessutom en busskamrat som inte riktigt tyckte att hans sate rackte till vilket till en borjan var lite storande och med hjalp av armbagarna forsokte jag markera vart stolgransen gick. Senare insag jag att hans dunjacka och typ 5 filtar som han hade med sig/pa sig faktiskt hjalpte till att varma min ena arm ocksa sa da slutade jag brottas. Vagen till Uyuni var bra fram till Oruro (vilket ar mindre an halvvags) men sen blev det skump, skump a dump, sadar sa att det kanns som man sitter i en vibrationsmaskin istallet for pa en buss.

Val framme i Uyuni, lite frusna och hungriga, bestamde vi oss for att forst hitta ett hotel och sedan ata frukost innan vi skulle ge oss i kast med att hitta en lamplig tur for att besoka saltoknen. Det visade sig ganska snabbt att det inte fanns sa mkt till restaurangutbud i stan/byn sa vi tog det vi fick tag pa och blev en kort stund senare erbjudna en tre-dagarstur till oknen samma dag som vi ganska snabbt hakade pa efter att ha forhandlat till oss ett "sista minutenpris". Arrangoren heter Red Planet och var guide hette Oscar, ska ni aka pa tur i Saltoknen kan han varmt rekommenderas!

De tre dagarna som vi spenderade i en jeep korandes runt bade i saltoknen och sandoknen var fulla med underbara vyer och haftiga upplevelser. Jag ska ta er igenom dem dag for dag ;)



En extra resekamrat

Forra mandagen fick vi en extra resekamrat, Christofer som tankte passa pa att upptacka Bolivia med oss de tva veckor vi hade kvar av resan nar han anlande. Tva dagar spenderade vi alla tre tillsammans i La Paz. Den mesta tiden spenderades med att ga igenom alla shoppingstand/affarer (igen) och ata god mat, bada middagarna blev pa en mexikansk restaurang med super god och lite starkare mat. Jag passade ocksa pa att testvaga min ryggsack for att se hur mkt mer shopping jag har "plats" med. 16kg i bagage och ca 11 i handbagage, inte sa farligt som jag trodde att de skulle vara. Toppen!

Coroico

Forra fredag eftermiddag tog vi en minibuss vidare till Coroico dar vi hade tankt gora lite dagsvandringar, njuta av sol och varme och darmed bada i poolen som vart hotell skulle ha och bara njuta lite av livet. Det blev inte riktigt som vi hade tankt oss. Vi hittade ett bra hotell med underbar utsikt over dalarna som hade pool och dessutom bastu men av nagon anledning ville inte solen och varmen folja med oss pa helgsemester.

Forsta natten flog vi upp ur sangen, bada tva och mitt i natten, av en dundersmall som vi forst trodde berodde pa
1) att nagon forsokte spranga bort hela dalen vi bodde i (men mitt i natten?)
2) att en lastbil hade trillat "over kanten", vet man hur vagarna har ser ut fattar man, men inte sa troligt att de
    skulle lata sa mkt, eller?
3) nagon skjuter ihjal en massa manniskor nanstans i narheten
Nagon sekund efter att alla dessa tankar farit genom huvudet foll himlen ner och dunder och blixtar hordes och syntes precis som om nagon tant lampan for dagsljus. Det var inte langre nagot tvivel om vad som stort var skonhetssomn.

Hotel Esmeraldas frukostbuffe var inte lika bra som jag hoppats pa men ratt okay anda (battre an te och brod utan tillbehor/palagg som i Patamanta :P). En av "frukostvardarna", en man fran Chicago, gick runt och tuggade pa cocablad medan han under var ca 20 minutersfrukost hann fraga om allt var okay ca 7-8 ganger. Vi konstaterade ganska snabbt att han inte endast kunde tugga bladen, han borde konsumera nagot annat med, men han var trevlig och spelade Rolling Stones for oss (vi tackade nej till Bob Marley).

Inte det minsta brydda over det regnovader som dragit forbi under natten satte vi av mot El Vagante, en simbassang omgiven av klippor och vattenfall, i t-shirt och utan att ens fundera over att ta med regnjackor och paraply. Nar vi under drygt en timmes vandring hade ignorerat de askknallar som hordes foll himlen an en gang ner, denna gang over oss. Tack och lov hittade vi en kyrka vars tak vi kunde sitta i narmare tva timmar och vanta ut regnet under. Sedan vande vi tillbaka till Coroico och hotellet dar vi tog oss en varm bastu och sedan en dusch. Kvallen avslutades med att vi trostade oss sjalva med att ata fondeu till middag och chokladfondeu till efterratt. Inte illa kan jag meddela!

Sondagformiddagen gjorde vi en superkort tur upp till en liten kyrka ovanforhotellet men eftersom vadret inte verkade vara pa varan sidan bestamde vi oss for att atervanda till La Paz tidigt.

Lite skramda blev vi nar vi just efter att ha kommit ut ur byn i minibussen fick veta att en taxi samma morgon hade kort av vagen (och dar med utfor ett stup typ). Chaufforen skadades allvarligt (det ryktades om att han varit full) och passageraren dog. Tack och lov tog varan chauffor det valdigt lugnt pa nervagen mot Yolosa och sedan vidare mot stor staan, men lite storande var det ju att han kopte sig en pase cocablad som han sedan satt och tuggade i sig under farden mot La Paz. (det bor kanske namnas att cocabladen som odlas i Las Yungas (dar Yolosa ligger) ar kanda for att vara bland de godaste och mest konsumerade i Bolivia) Dessutom var det kraftig dimma pa den dubbelfiliga asfaltsvagen (med betydligt mindre, nastan obefintliga stup pa sidan om vagen) narmare La Paz men sa helt lugn kannde jag mig ju inte over att han gjorde atminstone en omkorning utan i princip nagon sikt alls (jag och sofie hade fatt de tva platserna fram bredvid chaufforen). Men hela och valbehallna kom vi i alla fall tillbaka.


La Senda Verde

Forra torsdagen lamnade vi La Paz for en langhelgsutflykt till Yolosa och Coroico efter att ha observerat den sista engelskalektionen har i Bolivia. Yolosa och Coroico ligger "bara" pa 1200 respektive 1700 meter over havet vilket innebar att man "touchar" gransen till Amazonasdjungeln i hojdmeter som ocksa far till foljd att nar man aker fran La Paz for man folja forandringarna i vaxtligheten successivt. Ratt haftigt faktiskt.

Efter drygt 2 timmars resande i en minivan lamnades vi av pa en grusvag mitt i ingenstans efter att Sofie ropat at chaufforen att tvarnita da hon tydligen fatt syn pa en skylt "La Senda Verde". Dar det uppenbarligen var meningen att vi skulle stanna och spendera natten. Vilken upplevelse det blev!

La Senda Verde ar ett rescue center for djur som raddats fran svarta marknaden, t ex djur som manniskor tagit som babisar fran djungeln for att uppfostra som husdjur, vilket i valdigt manga fall slutar i katastrof nar "babisen" vaxer sig stor och dess "vilda behov" inte kan tillfredsstallas i en liten lagenhet inne i staden. Via olika organisationer har dessa djur mojlighet att fa ett hem som ar mer anpassat efter deras "nya forutsattningar" eftersom att dessa djur inte gar att slappa fria igen nar dom inte lart sig att behova fixa sin egen mat eller ar radda for manniskor och annat "farligt". La Senda Verde ar alltsa ett sadant hem som tar emot djur fran olika organisationer och man kan saga att det ar som en liten djurpark med enda skillnaden att de flesta (inte alla av olika anledningar) djur far rora sig fritt pa "omradet". De lar sig att de far mat om de haller sig i narheten och det finns en vetrinar som tar hand om dem om de skadar sig eller behover annan hjalp. Som turist kan man dessutom overnatta i sma eller stora bungalos eller i en tradkoja om man vill det, darmed finns det ocksa en restaurang och mojlighet att kopa glass, efterratter och dryck.

De flesta som jobbar har ar voluntarer fran olika lander som betalar en summa for mat och boende och gor sedan "jobbet" gratis (mata, stada och ta hand om djuren - djuren gar fore allt!). Enligt dessa personer fanns det ungefar 200 djur pa denna ekolodge nu nar vi var dar, flest apor (fyra olika typer) och papegojer samt andra faglar men ocksa hundar, katter, skoldpaddor, en nosbjorn och en andinsk bjorn. En av aporna, en herr-nilsson apa, trodde att han var en hund istallet for en bjorn och umgicks med tva golden retriver hundar istallet for med andra apor, sa nar hundarna skallde sa "skallde" (pep) apan ikapp och han forsokte standigt hoppa in i den ena hundens ansiktsskarm (han hade en hudinfektion som han inte fick bita sig i). En papegoja kunde prata och det fanns en liten fagel som gillade att smita in i restaurangen (den var som i en bur sa att djuren inte har tillgang till koket) och forsoka norpa at sig lite mat av matgasterna. 

Alla ni som kanner Soife vet att hon var i paradiset och standigt gossade och mos med djuren och satte sig sa nara aporna som mojligt sa att de skulle komma och hoppa upp pa henne. Det var underbart att se men for mig som har lite mer respekt for dessa djur, drojde det lite langre innan jag med vilja forsokte fa djuren att komma till mig. (ibland fick man en fagel pa axel utan att ens onska det, vilket ocksa innebar fagelbajs pa trojan :P) Jag blev ocksa oforberedd overraskad av en apbabis som inte tyckte om mig na mer efter att jag ryckt till (jag tittade at ett annat hall nar han hoppade pa mig :P) som en skramd katt efter hans/hennes beroring. Formiddagen darpa holl jag dessutom pa att bli stryp (riktigt sa farligt var det kanske inte men) av en spindelapa (alfahannen till pa kopet) som bestamde sig for att krama mitt huvudframifran (kortbevis kommer).

Det ar oerhort fuktigt pa La Senda Verde, speciellet for oss formodligen eftersom vi kom fran kyliga La Paz med kalla 17 grader i rummet vid sangdags och hamnade i 24 riktigt fuktiga grader pa rummet pa La Senda Verde. En annan betydlig skillnad var att man var tvungen att se till att ens dorr vara bade stang och igenhaspad eftersom man annars kunde fa oonskat (eller onskat - om man heter Sofie) besok av apor.     

Vill ni ga in pa La Senda Verdes hemsida och ta reda pa lite mer om deras djur och om voluntarjobb dar, klicka bara pa namnet pa denna sida ;)

Sofie fyller 25!

Sofies fodelsedag inleddes med ett sista formiddagsbesok i Patamanta for att kunna ta igen de engelskalektioner som blev installda den fredag vi egentligen skulle vara med och observera.

Eftermiddagen agnade vi at att strosa runt i affarer, ta varsin heltimmes massage och sedan ga till spa:et for att duscha och sedan avslutningsvis ga ut och ata en riktigt god middag. Sofie fick givetvis valja stalle, 100% natural heter restaurangen och dar serverar de bland annat en soyastek som Sofie testade medan jag at kycklingbrost samt en halv flaksa boliviansk vin att dela pa. For er som inte testat, det bolivianska vinet ar toppen! Till efterratt blev det att ga till vart favoritfrukoststalle dar Sofie bestallde en citron/lime marangpaj och jag en brownie. Super, duper matta av maten och lite lightheaded (vin pa hoghojd gar fortare upp i huvudet an pa "vanlig" hojd) atervande vi sedan till hotellet for en god natts somn.

Skolbesok i La Paz

For att vara pa den sakra sidan bestamde vi oss ganska snabbt for att aven forsoka gora studiebesok inne i La Paz for att vara sa sakra som mojligt pa att aka harifran med minst tva intervjuer och minst tva observationer av samma larare som intervjuats. Darfor tog vi hjalp av rektorn pa "hogstadieskolan" i Patamanta for att ordna besok inne i stan. Han var mycket hjalpsam och tog med oss till utbildningshuvudkontoret, eller natt sant, inne i La Paz dar vi genast blev vidarebefodrade till en skola som heter "Colegio Inglesa Católica" (Engelsk-katolska hogstadiet) en relativt stor privatskola nara varat hostal.

Det ledde till att vi fick mojlighet att vara med pa redovisningar av de aldre eleverna for de yngre i aulan om alkohol, droger och tobak samt besoka tva engelskalarares lektioner. Vi fick ocksa till intervjuer som vi forhoppningsvis kommer kunna anvanda oss av i vara uppsatser.

Det var mycket intressant att fa mojlighet att besoka en skola inne i stan och en pa landet for att kunna se skillnaderna som de flesta pratar om. Visst fanns det stora skillnader men ocksa manga likheter. I och med detta har vi slutfort de som vi i huvudsak kom hit for (eller?) och kan nu sjalva helt och hallet bestamma over den tid vi har till forfogande. Ska bli skont!


Skoputsare

I La Paz finns det skoputsare overallt pa gatorna, det ar bara att stalla upp skon pa en liten pall sa far du skorna blankande och skinande rena. Majoriteten av dem har dessutom en "ranarluva" pa sig och i borjan undrade jag varfor. Fordomsfull som jag ar tankte jag mig att det kanske ar for att det blir lattare att forsoka sno at sig saker av de som passerar pa gatan nar de ar mkt folk utan att man fattar exakt vem det var. Varfor skulle man annars vilja ha pa sig en luva som borde bli supervarm i varmen som ar pa dagarna. Senare kom jag pa tanken att de kankse ville skydda sig fran alla avgser.

Nagra dagar in pa resan berattade Sofie for mig att hon last i var gudiebok att de har pa sig dessa luvor for att skydda sin identitet. Manga av de som putsar skorna skamms alltsa over att behova gora ett sadant "skitjobb" for att kanske ha rad med studier och dylikt och darfor tar de pa sig dessa luvor sa att ingen ska kanna igen vem de ar. Chi fick jag for mina fordommar! 


Isla del sol - Solon

Lordag eftermiddag tog vi en bat till norra sidan av Isla del Sol for att sedan vandra ca 3 timmar (med maaanga stopp for att ta kort och njuta av utsikten) till den sodra sidan till en by som heter Yumani och ligger 8kms vandring fran norra hamnen, dar planerade vi att spendera natten. Vandringsleden fran norr till soder gar uppe pa bergskammarna sa att man i princip hela tiden har utsikt over sjon (manga ganer pa bada sidor) samt de sma byar som ar uppbyggda med jamna mellanrum.

Eftersom vi gick pa eftermiddan och dessutom under lagsasong, motte vi tva personer (dvs turister) under hela vandringen. Daremot motte vi personer som vallade sina djur hem till gardarna och inte bara en gang skramde vi far av stigen med vara elefantsteg :P

Vi hade tur med vadret, solen sken pa oss hela tiden och i slutet hann vi se solen ga ner innan vi hann fram till Yumani. Vi overnattade pa ett litet lyxigare hostal/hotell med underbar utsikt fran varat fonster (bilder kommer) och med egen toalett och dusch. Nog for att duschen var i dorroppningen till toaletten och hela badrummet blev super blott nar man duschade, men det fanns varmvatten i alla fall :)

Under sondag formiddag gjorde vi en liten kort prommenad till nagra ruiner pa sodra sidan on innan vi atervande till fastlandet efter en harlig helg pa vandrande fot.


Copacabana

Forra lordagen tog vi en morgonbuss fran La Paz till Copacabana for att sedan fortsatta ut till Isla del Sol (solon) som ar den mest kanda och den mest besokta pa Lago Titicaca. Jag var dodstrott nar vackaren ringde efter att ha sovit som en stock i "min sang" pa hostalet i La Paz. Bussresan var darmed valkommen som en avslappnande och lugn start pa dagen som dessutom bjod pa en underbar utsikt over sjon nar vi narmade oss. Vagen gar uppe pa en as och pa bada sidor kan man se berg samt Tittikakasjon. Nar det aterstar ca 30 minter av farden kommer man fram till en liten by som heter San Pablo dar man far kliva av bussen och ta en liten personbat over ett sund istallet (bussen aker pa en egen bat) innan farden fortsatter den lilla bit som aterstar till Copacabana. Pa baten aker bade turister och bolivianer och bade jag och Sofie tyckte det var lite komiskt att den enda manniska med ringande mobil var en kvinna i traditionella bolivianska klader. Det kanndes inte riktigt som att det stamde. 

I Copacabana finns det inte sa jattemycket att se, det star en ratt maktigt kyrka i centrum men det ar i princip allt om man redan ar less pa alla alpackastand, for sanna fanns det massor av. Vi spenderade bara en timme i stan pa lordagen innan vi akte ut till on istallet samt ca 2-3 timmar pa sondagen innan vi vande om tillbaka till La Paz. Det rackte gott och val. Tanken var att vi skulle spendera hela sondageftermiddagen dar men eftersom vi blev less kopte vi en ny biljett (det gick inte sa bra nar vi forsokte byta var biljett till en tidigare avfard eftersom den tidigare bussen tydligen akte utan oss pa - de sa att den skulle avga 15.30 men hade redan forsvunnit till 15.10) for 20kr var i en liten, relativt obekvam minibuss. Vi var dock tillbaka i La Paz efter tva timmar vilket var valdigt snabbt :)

Franska cyklister

Under veckan i Patamanta stotte vi pa tva stycken franska cyklister, ett par och ett mycket trevligt sadant (!!), som hade som plan att befinna sig pa resandefot under 3 ars tid. Nar vi traffade dem for nastan 2 veckor sedan hade de hallit pa, dvs lamnat Frankrike, for ca 6 manader sedan. Malet med resan var att samla ideer for hur man kan radda jorden miljomassigt. Ar ni lite nyfikna pa att folja deras resa, klicka har sa kommer ni till deras hemsida, tyvarr ar den pa franska men lite kan ni sakert forsta er pa.

Hur som helst sa cyklade pa riktigt haftiga cyklar som man som nastan ligger i for att det inte ska vara lika jobbigt for kroppen. Pa cykeln hade de dessutom en liten minidator dar man kunde se hur langt de hade fardats och sanna saker. Coolt.

Maten och fritiden i Patamanta

Som ni redan forstatt var inte hygienen den basta i Patamanta sa det ar i det narmaste ett under att varken jag eller Sofie fick magproblem under de 5 dagar vi spenderade dar. Eftersom att vi inte skulle fa maten lagad och inte heller hade nagot "kok" att anvanda de forsta tva dagarna sa hann vi till exempel stoppa i oss lite frukt och brod (som vi hade kopt och tagit med oss) precis innan Natalia (hon vi bodde hos) kom in med en sopptallrik till middag. Da var det bara att tacka, ta emot och truga i sig trotts att vi redan var medelmatta efter det vi lyckats stoppa i oss pa egen vag. Det var med andra ord lite svart att veta nar eller ens om vi skulle fa nagon mat serverad. Problemet gick inte heller att losa genom att ga pa restaurang eftersom det inte fanns nagon restaurang i byn.

Forsta dagen fick vi en valkomstlunch bestaende av ris, morotter och rodbetor samt lite kyckling som var riktigt god. Det var inte fullt lika kul nar vi tva dagar senare serverades samma mat, kall denna gang, med vetskapen om att det inte fanns nagot kylskpa eller forvaringsutrymme (annat an smutsiga grytor som knappt diskats) for den mat som blivit over sedan tidigare mal. Det problemet loste vi med att pa ett sa smidigt satt som mojligt skrapa rent tallrikarna i en svart soppase.

Andra dagen fick vi dock ett litet "kok" installerat i varat sovrum just innan laggdags. 06.15 morgonen darpa, innan vi ens hade stigit upp, men just innan vi skulle koka upp tevatten till frukost kom Natalia in igen och "lanada" tillbaka koket eftersom att hon och hennes foraldrar ocksa skulle laga frukost. Den morgonen slutade det med att vi fick ta med oss var vattenkanna in i deras kok och Natalias pappa sag till att vart vatten kokades upp. 

Pa eftermiddagen samma dag fick vi tack och lov tillbaka "koket" sa vi kunde laga middag av de gronsaker och ravaror vi kopt med (i tron att de skulle bli en present till familjen) sa att de inte bara stod i ett horn i vart rum och blev daliga. Vi lagade en super god soppa som vi ocksa bjod familjen pa. Vi sag ocksa till att lagga till kokta agg till var frukost som normalt bestod av te, brod och lite frukt. Vi blev dock paminnda forsta gangen vi forsokte koka aggen att vattnet borjar koka snabbare pa hogre hojd (de vill saga innan de nar 100 grader varmt) sa aggen var inte fardigkokade efter 8 minuter som de ar hemma.

Pa eftermiddagarna satte vi oss ofta i trappen pa garden i solen for att lasa lite litteratur och njuta av de varma timmar som solen bjod pa, pa dagarna. Det var riktigt harligt och en eftermiddag passade vi dessutom pa att tvatta av oss lite under armarna och fotterna, det var underbart avenom man inte kannde sig helt ren efterat. Vi tog ocksa nagra prommenader runt om i byn for att prata lite med byborna, barnen och titta oss omkring lite grann.


Skolbesoken pa landet i "hogstadieskolor"

Besoket pa "hogstadieskolan" i Patamanta utgjordes av en formiddag med engelskalektioner. Rektorn pa "hogstadiet" hade dessutom under veckan foljt med oss till Palcoco, en liten by 8km fran Patamanta, dar vi ocksa foljde med en engelskalarare. Sammanfattningsvis kan jag meddela att elevernas engelskakunskaper ar skrammande i forhallande till hur manga ar de har last spraket. I en (eller var det flera?) klasser kunde de inte ens pa egen hand presentera sig sjalv genom att saga "My name is..." eller fraga "What`s your name?" for den delen, trotts att de hade last spraket i ca sex ar. Det sager nog allt.

Manga elever som vi mott i olika klasser har haft en mangd fragor om Sverige och hur det ar dar, vilka skillander som finns mellan landerna osv. Endel har dessutom forsokt lara oss aymara men det har tyvarr inte fastnat sa mycket, de ar lite svart att uttala och det ar nastan inga elever som kan skriva pa indianspraket. Under veckan i Patamanta passde vi ocksa pa att prata med endel ungdomar och barn samt filma dem nar de berattar lite om sig sjalva, vilket vi hoppas kunna visa vara framtida elever. Med framfor allt tva killar i 18 ars alderna hade vi en lang och intressant diskussion om skillnaderna mellan Sverige och Bolivia nar det galler levnadsvanor, skolvanor, hur brollopp firas samt vad som anses "daligt" beteende mm i vara respektive hemlander.  Det var super intressant!

Skolbesoken pa landet i "lagstadieskolor"

Da "lagstadiebesoken" inte kunde tillfora nagot till uppsatsen sag vi till att dra ner dessa studiebesok till endast de dagar som vi inte kunde besoka engelskalektioner (som ska anvandas till uppsatsen da). Eftersom ICAB i forvag hade fixat besok pa "lagstadieskolor" kanndes det dumt att helt och hallet skippa dem och sa har i efterhand ar jag glad att vi var med och fick se hur undervisningen for de lagre aldrarna gick till ocksa.

En dag spenderade vi pa "lagstadieskolan" i Patamanta och eftersom de bara har lektioner pa formiddagarna hann vi bara vara med pa tva lektioner. Det var intressant att se hur de jobbar med de mindre barnen och kort och gott kan man saga att delar av undervisningen ar bra men totalt sett relativt oeffektivt (mkt tid forsvinner till ingenting alls och da menar jag verkligem mkt tid). Nu har jag i och for sig inte besokt lag- eller mellanstadiet pa lange i svenska skolor men det kanns som att man utnyttjar tiden battre hemma. Har kunde halva lektionen ga at till att lararen skrev pa tavlan eller sa forsvann lararen for resten av lektionen eftersom hon skulle ta med oss att trana en dans.

Nar vi skulle aka till den andra "lagstadieskolan" akte vi i en taxi som lat som att den natt och jamt skulle halla ihop pa den grusiga och guppiga vagen, men fram kom vi (och tillbaka for den delen aven om vi da liftade med en buss som natt och jamt holl ihop - livet pa landet ni vet). Skolan vi besokte heter Calaman, som ligger i byn Paxamaya och dar var undervisningen snappet battre enligt min uppfattning da alla elever alltid hade en uppgift att gora och lararen kanndes mer motiverad att lara ut. Denna skola ar valdigt liten och har ca 35 barn sammanlagt som ar indelade i tva klasser vilket da innebar att det ar flera olika aldrar i varje klass. Innan vi vande om tillbaka till Patamanta denna dag blev vi bjuden pa en lunch bestaende av sma platter eller omeletter (som var jattegoda) samt potatia av olika slag (de finns bla en sort som de lagger i minusgrader i ca 2 mander och sedan i blot en-tva veckor innan den ska atas) samt tva olika saser att doppa maten i. Denna mat las upp pa ett bord i tygknyten (som var olika grader av rena) varifran alla plockade det de ville ha med handerna. Maten var god (i alla fall omeletten och de "vanliga" potatisarna) men for Sofie och mig skrek maten "akta er for daliga bakterier" sa vi vagade inte ata oss supermatta. (Vi blev inte sjuka.) De vuxna som satt vid bordet pratade nastan bara aymara som vi inte forstos (givetvis) och det blev manga skratt (om oss/at oss) som vi fick sitta och halla minen till, men det var mycket trevligt. Vi hade ocksa tagit med oss lite marabou-choklad att bjuda eleverna pa vilket verkligen uppskattades.

Skolbesoken pa landet

I Patamanta bor det ca 300 familjer och allt bestar av jord och grus och husen ar uppbyggda av lera och sten, precis som det hus vi bodde i. Nu var vi dar just innan regnperioden ska ta vid sa det var inte sa gront runt omkring "vagarna" som det formodligen ar just efter regnet, men omgivningen var superfin med bergskedjor i bakgrunden, kossor som betade vid vagkanten och hons och far som mer eller mindre sprang omkring losa.

Alla manniskor som vi varit i kontakt med i samband med skolbesoken har varit valdigt trevliga, hjalpsamma och tillmotesgande, barn som vuxna. Vi har haft ca 5 barn var som foljt oss vart vi an gatt, nastan in pa toaletten till och med. Sen ar det ju givetvis svart att franga de faktum att vi befinner oss i ett land med tanket mañana, mañana vilket innebar att man kan bli inbjuden till lektioner som sedan visar sig vara installda pga nanting som ska firas som lararen/rektorn inte kom ihag att det var just denna dag eller att det ar lararstudenter som haller i lektionen istallet for lararen sjalv. Till sist har vi i alla fall lyckats fa till fyra observationer (minst) och tva intervjuer pa tva olika "hogstadieskolor" pa landet utanfor La Paz precis som vi lovat var handledare att vi skullle forsoka fixa. Vi har dessutom, med lite hjalp fran rektorn for "hogstadieskolan" i Patamanta kunnat besoka tva skolor inne i La Paz for att komplettera undersokningen lite grann.


RSS 2.0