La Senda Verde

Forra torsdagen lamnade vi La Paz for en langhelgsutflykt till Yolosa och Coroico efter att ha observerat den sista engelskalektionen har i Bolivia. Yolosa och Coroico ligger "bara" pa 1200 respektive 1700 meter over havet vilket innebar att man "touchar" gransen till Amazonasdjungeln i hojdmeter som ocksa far till foljd att nar man aker fran La Paz for man folja forandringarna i vaxtligheten successivt. Ratt haftigt faktiskt.

Efter drygt 2 timmars resande i en minivan lamnades vi av pa en grusvag mitt i ingenstans efter att Sofie ropat at chaufforen att tvarnita da hon tydligen fatt syn pa en skylt "La Senda Verde". Dar det uppenbarligen var meningen att vi skulle stanna och spendera natten. Vilken upplevelse det blev!

La Senda Verde ar ett rescue center for djur som raddats fran svarta marknaden, t ex djur som manniskor tagit som babisar fran djungeln for att uppfostra som husdjur, vilket i valdigt manga fall slutar i katastrof nar "babisen" vaxer sig stor och dess "vilda behov" inte kan tillfredsstallas i en liten lagenhet inne i staden. Via olika organisationer har dessa djur mojlighet att fa ett hem som ar mer anpassat efter deras "nya forutsattningar" eftersom att dessa djur inte gar att slappa fria igen nar dom inte lart sig att behova fixa sin egen mat eller ar radda for manniskor och annat "farligt". La Senda Verde ar alltsa ett sadant hem som tar emot djur fran olika organisationer och man kan saga att det ar som en liten djurpark med enda skillnaden att de flesta (inte alla av olika anledningar) djur far rora sig fritt pa "omradet". De lar sig att de far mat om de haller sig i narheten och det finns en vetrinar som tar hand om dem om de skadar sig eller behover annan hjalp. Som turist kan man dessutom overnatta i sma eller stora bungalos eller i en tradkoja om man vill det, darmed finns det ocksa en restaurang och mojlighet att kopa glass, efterratter och dryck.

De flesta som jobbar har ar voluntarer fran olika lander som betalar en summa for mat och boende och gor sedan "jobbet" gratis (mata, stada och ta hand om djuren - djuren gar fore allt!). Enligt dessa personer fanns det ungefar 200 djur pa denna ekolodge nu nar vi var dar, flest apor (fyra olika typer) och papegojer samt andra faglar men ocksa hundar, katter, skoldpaddor, en nosbjorn och en andinsk bjorn. En av aporna, en herr-nilsson apa, trodde att han var en hund istallet for en bjorn och umgicks med tva golden retriver hundar istallet for med andra apor, sa nar hundarna skallde sa "skallde" (pep) apan ikapp och han forsokte standigt hoppa in i den ena hundens ansiktsskarm (han hade en hudinfektion som han inte fick bita sig i). En papegoja kunde prata och det fanns en liten fagel som gillade att smita in i restaurangen (den var som i en bur sa att djuren inte har tillgang till koket) och forsoka norpa at sig lite mat av matgasterna. 

Alla ni som kanner Soife vet att hon var i paradiset och standigt gossade och mos med djuren och satte sig sa nara aporna som mojligt sa att de skulle komma och hoppa upp pa henne. Det var underbart att se men for mig som har lite mer respekt for dessa djur, drojde det lite langre innan jag med vilja forsokte fa djuren att komma till mig. (ibland fick man en fagel pa axel utan att ens onska det, vilket ocksa innebar fagelbajs pa trojan :P) Jag blev ocksa oforberedd overraskad av en apbabis som inte tyckte om mig na mer efter att jag ryckt till (jag tittade at ett annat hall nar han hoppade pa mig :P) som en skramd katt efter hans/hennes beroring. Formiddagen darpa holl jag dessutom pa att bli stryp (riktigt sa farligt var det kanske inte men) av en spindelapa (alfahannen till pa kopet) som bestamde sig for att krama mitt huvudframifran (kortbevis kommer).

Det ar oerhort fuktigt pa La Senda Verde, speciellet for oss formodligen eftersom vi kom fran kyliga La Paz med kalla 17 grader i rummet vid sangdags och hamnade i 24 riktigt fuktiga grader pa rummet pa La Senda Verde. En annan betydlig skillnad var att man var tvungen att se till att ens dorr vara bade stang och igenhaspad eftersom man annars kunde fa oonskat (eller onskat - om man heter Sofie) besok av apor.     

Vill ni ga in pa La Senda Verdes hemsida och ta reda pa lite mer om deras djur och om voluntarjobb dar, klicka bara pa namnet pa denna sida ;)

Kommentarer
Postat av: Mamma

Häftigt! men jag skulle nog också vara reserverad till alla djur. Vilken upplevelse ha med sig hem!

Kram

Mamma

2010-10-10 @ 09:53:01
Postat av: Mimmi

Hej!



Jättekul läsning! Jag ska själv dit som volontär i vår så det var kul att läsa något på svenska för omväxlings skull ;)

Ska klicka mig vidare nu och se om du har några andra tips på vad man ska se när man är i landet.



Tack för att du delar med dig!



Mvh Mimmi

2010-10-30 @ 01:05:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0