Día del estudiante - studenternas dag

Den 21 september ar det studentensdag har i Bolivia och vi hade turen att fa delta i firandet i Patamanta. Eftersom vi befann oss i en liten by med tva skolor ville givetvis bada rektorerna att vi skulle delta i badas firande, sa vi gjorde helt enkelt det basta vi kunde av det hela och gick emellan festerna.

Vi borjade pa "hogstadieskolan" dar firandet borjade med ett tal fran nagon pa skolan och sedan shower som lararna stod for som var riktigt roliga faktiskt. Efter nan enstaka timme blev vi hamtade till "lagstadieskolan" dar vi kladdes i traditionella klader (som var bade for breda och for korta for oss) och sedan "tvingades" delta i en traditionelldans "la morenada" tillsammans med nagra larare fran skolan. Vi mottes av endel skratt fran publiken men ocksa av applader och uppskattning (kanske skrattade ocksa dessa manniskor bakom var rygg, vad vet jag?) Publiken bestod av ca 100 elever fran skolan i Patamanta och 6 andra deltagande men mindre skolor som ocksa fanns pa plats samt nagra forldrar.

Pa "lagstadieskolan" fortsatte firandet med att varje skola presenterade en liten prinsessa, ibland tillsammans med sin prins, i traditionella klader som sa nagra enstaka ord och sedan dansade till musik pa scenen. Det var intressant och kul att se och jag passade ocksa pa att filma en liten snutt, sa de som vill kan fa sig en liten titt nar jag kommer hem sen. (Sofie kommer givetvis ocksa ha kopior for er som kanner sig mer bekant med henne :P)

Nar vi kom tillbaka till "hogstadieskolan" holl man dar pa att valja skolans "miss señorita" (froken) och "miss choleta" (traditionellt kladda tjejen?) som forst fick sta pa scenen och saga ett budskap eller nagot liknande i "vanliga" klader. En stund senare, da de hade bytt om, fick de ga fram till scenen tillsammans med en kavaljer och sedan svara pa fragor. De som tavlade om titeln "miss señorita" hade da pa sig klanningar liknande balklanningar och de som tavlade om "miss choleta" lite finare traditionella klader. Det verkade som att varje klass hade en tjej som representerade dem och de fordes hejarkampanjer under "uttagningen". Larare samt rektorn pa skolan utgjorde juryn.

Eftermiddagen pa "lagstadieskolan" anvandes till en fotbollskupp som uppskattades mycket av barnen. Tjejerna spelade i en cup och killarna i en annan. Alla lagen fick ett pris och det vinnande tjejlaget vann ett typ av kuvert med okannt innehall och det vinnande killlaget vann ett livs levande far(!). De "samre" priserna utgjordes av fotbollsstrumpor och fotbollar och annat liknande.

Under dagen blev dessutom jag och Sofie intervjuade av en lokal radio dar vi fick fragor om vad som var olikt mellan Sverige och Boliva kulturmassigt, om vilket sprak vi pratar i Sverige och liknande. Intervjun sandes samma kvall pa en radiokanal som jag tror sander pa aymara, vi hade tyvarr inte mojligheten att hora oss sjalva.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0