Viñales

Efter två dagar i Havanna ville vi byta ut storstaden mot lite landsbyggd och därför tog vi bussen till Viñales som ligger väster om Havanna lite norr om Piñar de Río för er som har bra koll på Kubas karta. Det är en jättemysig liten by som har lyckats bevara känslan av att man är på Kuba och inte på nån turistort trots att det kommer väldigt mycket turister just hit.

     
 
Precis som i Havanna hyrde vi ett rum hemma hos kubaner, denna gång av en kvinna och bodde relativt bra. För oss blev Viñales utgångspunkt för två dags utflykter till strand och bad. Först bar det av till María la Gorda som ligger i princip så långt sydväst man kan komma på Kuba. Bilresan hit tog ca 2,5 timme enkel väg men det gjorde ingenting för det var kul att få se lite mer av den kubanska landsbyggden. Vi åkte förbi flera små byar med fina hus och fick se mycket människor i rörelse, gammla som unga. De fanns de som färdades på cykel, med häst och vagn, med ko och vagn, till fots och i bil, det var som att uppleva flera generationer på en och samma gång.

María la Gorda och är en underbart vacker plats vars huvudattraktion är att åka på dykutflykter och kanske var det just därför som jag upplevde stranden som i princip tom trots att det enda hotellet i närheten var fullbokat. Det är bara att använda solsängarna som finns på stranden och toaletter finns på de båda restaurangerna. Eftersom man måste betala inträde för att komma åt stranden finns det inte heller några försäljare som man hela tiden måste tacka nej till. Jag hade tyvärr väldigt mycket magknip just denna dag men det var hur som en helt underbar plats att sola och bada i lugn och ro på. Vattnet var dessutom klart och dricksvatten.

  
 
Dagen därpå bar det av till Cuyo Jutías som ligger ca 1 timme norr om Viñales i taxi. Det var minst lika fint här som på María la Gorda, lite mer turister men fortfarande inga försäljare så helt perfekt för bra avkoppling vilket vi kännde oss mycket förtjänta av. Dessutom ingick det en underbart god lunch i utflyktspacketet vi hade köpt bestående av fiskfilé med ris och lite rödkålssallad dryck och efterrätt.

Efter två dagar på stranden spenderade vi en förmiddag i Viñales innan vi åkte tillbaka till Havanna. Vi tog en liten taxitur i omgivningen och besökte bland annat en grotta och fick se tobak på torkning samt nästan nyfödda hundvaplar. Mycket nöjda återvände vi till huvudstaden och såsmåningom även till México.

Kommentarer
Postat av: sofie

Åååh vad underbart! Sommar, sol, värme, vatten och bad! Mumma ;) Här hemma har vi regn, regn och åter regn! En vecka av detta väder och jag vill härifrån igen!! Bara så du vet så att du inte slösar nån tid på att längta hem ;)

2009-11-28 @ 16:28:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0